Hoe pak je dat aan?

Wat is verantwoord plasticgebruik dan?
1.     Reduce (of beter nog; refuse): is het plastic artikel echt nodig, of kan het ook achterwege worden gelaten? Denk hierbij aan samples, giveaways et cetera.
2.     Reuse: kunnen we het plastic vaker gebruiken? Bijvoorbeeld middels een borgsysteem.
3.     Recycle: hoe kunnen we het plastic hoogwaardig recyclen?

Voor recycling is een mono-stroom (één soort plastic) noodzakelijk
In de onderstaande tabel lees je welke plastics recyclebaar zijn. Recyclebaar en daadwerkelijk recyclen is wel iets anders. Hoogwaardige recycling is alleen mogelijk als de afvalstroom zonder overmatige vervuiling (maximaal 2%) wordt aangeleverd bij het recyclingbedrijf of de afvalverwerker. Als een beker weer gerecycled wordt tot een nieuwe beker (in plaats van bijvoorbeeld tot een keukenkastje), is er sprake van de meest hoogwaardige recycling: circulaire recycling.

Succesfactoren voor afvalscheiding zijn
·       Duidelijke signage boven de afvalbakken
·       Mono-stroom creëren van één soort plastic (ijsverpakkingen, kauwgomverpakkingen, biertrays et cetera, kunnen hier een probleem vormen)  
·       Wil je van een beker weer een nieuwe transparante beker maken, zoals bijvoorbeeld met rPET mogelijk is, bedruk de beker dan niet. Dit staat een mono-stroom in de weg. Embossing is een prima alternatief. 

Onderstaande schema geeft een overzicht van de meest gebruikte (wegwerp)plastics en mogelijke maatregelen. Hierbij gaan we uit van het eerdergenoemde 3R-principe.

Plastic_promise_table_mark.png

Gerecycled of recyclebaar?
Om te beginnen is het van belang om onderscheid te maken tussen gerecyclede materialen en recyclebare materialen. Veel materialen zijn recyclebaar, maar zonder concrete maatregelen, belanden deze vaak in de verbrandingsoven. Ze worden dus niet daadwerkelijk gerecycled. Daarnaast zijn er ook bekers en andere producten verkrijgbaar die van reeds gerecyclede materialen zijn gemaakt. In het onderstaande schema is te zien op welke manier de verschillende materialen verwerkbaar zijn. In een circulaire economie staat het behouden van grondstoffen voorop, verbranding moet dus zoveel mogelijk voorkomen worden.

Plastic_promise_tables_02.png

PET/rPET
Momenteel is PET het enige materiaal dat circulair gerecycled kan worden. Er kan dus weer een nieuwe beker gemaakt worden zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen. Het gebruik van rPET (gerecycled PET) reduceert de CO2-uitstoot met zo’n 50%. Dit is daarom de meest duurzame optie voor wegwerpbekers, mits de bekers daadwerkelijk gerecycled worden. Nadeel van PET is dat er geen warme dranken in geschonken worden, in tegenstelling tot PP. 

Polypropyleen (PP)
PP is heel goed recyclebaar maar niet in bekers of ‘food approved’ (wegwerp)servies. Recyclen is daarom downcyclen: de waarde vermindert en het is daarom geen circulaire oplossing. PP is wel geschikt voor gebruik van warme dranken.

PLA
Momenteel zijn er in Nederland geen afvalverwerkers die PLA verwerken. Dit materiaal eindigt daarom dus in de verbrandingsoven. Voordeel is wel dat er geen schadelijke stoffen vrijkomen bij verbranding, maar het materiaal gaat verloren. Een on-site snelcomposteermachine kan PLA wel verwerken maar dit duurt zeven dagen in tegenstelling tot 24 uur voor bijvoorbeeld voedselresten. PLA voegt daarbij geen waarde toe aan compost. PLA is daarom geen duurzame oplossing.

Daarnaast raken consumenten verward: is bioplastic nou plastic of composteerbaar? De kans bestaat dat composteerbare verpakkingen voor ‘vervuiling’ van de plastic stroom zorgen. En de moderne sorteerlocaties bij de afvalverwerkers herkennen bioplastics vaak niet. Het is ook geen oplossing voor de plastic soup!

Karton met coating
Een kartonnen beker is altijd voorzien van een coating, hierbij is er een keuze uit plastic (PE) of Polymelkzuur (PLA). Beide opties zijn recyclebaar, mits apart ingezameld (PE) of bij karton (PLA). Indien dit niet mogelijk is, heeft de PLA coating de voorkeur omdat dit minder schadelijke stoffen uitstoot bij verbranding.

Wegwerpborden & bestek 
In de praktijk blijken de voedselresten en servetten te veel vervuiling op te leveren om plastic bordjes en bestek te kunnen recyclen. Momenteel is het maximale dat er aan andere materialen in een gescheiden stroom mag zitten 2%. Om die reden is het op dit moment raadzaam om gebruik te maken van composteerbare materialen (voorzien van OK Compost- of Kiemplant-logo) en deze indien mogelijk ook daadwerkelijk te composteren. In de toekomst kan dit door innovatie in de afvalverwerkingsindustrie veranderen. We zullen deze ontwikkelen natuurlijk volgen.

Green_Deal_toolkit_FB.jpg