Cart 0
Events pioneering in responsible plastic use

Hoe pak je dat aan?

Verantwoord plastic gebruik start bij het inkoopproces. Hanteer daarbij het 3R principe:

reduce.png

Reduce
Is het plastic product echt nodig, of kan je ook zonder? Denk hierbij aan confetti, ballonnen, rietjes en giveaways.

reuse.png

Reuse
Is het product vervangbaar voor een herbruikbaar alternatief? Denk hierbij aan herbruikbare bekers met een borgsysteem.

Recycle.png

Recycle
Kan het gebruikte plastic hoogwaardig (circulair) gerecycled worden? Denk hierbij aan wegwerpbekers met gescheiden inzamelsysteem.

BG_Green.png
 

Bekers en flesjes zijn op evenementen de meest gebruikte plastic wegwerpproducten. Zij staan daarmee op nummer 1 in onze plastic top 6.

We zijn op zoek gegaan naar het antwoord op deze vraag: wat is het meest duurzame bekersysteem? Hiervoor hebben we meerdere onderzoeksrapporten geraadpleegd, waaronder de studie van OVAM. Onze conclusie was dat de herbruikbare beker (hardcup) de meest duurzame optie is, mits die minimaal acht keer wordt gebruikt. Een goed functionerend borgsysteem is daarom van belang. Als hergebruik niet mogelijk is, kies dan voor hoogwaardige recycling van wegwerpbekers (softcups). Bij een recyclingpercentage van 90% is de geschatte milieu-impact gelijk aan die van een hardcupsysteem.

Of je nu voor hergebruik of hoogwaardige recycling kiest, in beide gevallen spreken we over een circulair bekersysteem en is het cruciaal dat de bekers in de juiste bak, bar of inleverpunt terecht komen.

 
 

Veelgestelde vragen

 

Herbruikbare bekers

+ Is het gebruik van herbruikbare bekers een duurzame keuze?

Ja, wanneer je een beker minimaal acht keer gebruikt, is het een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers.

+ Herbruikbare bekers, wat zijn de voordelen?

  • Een schoner evenement, dus een betere beleving
  • Duurzame keuze
  • Drinkt lekkerder
  • Imagoverbetering
  • Besparing op schoonmaak- en afvalkosten, ander afval komt sneller in de vuilnisbak terecht

+ Wat is de beste materiaalkeuze?

Bekers die gemaakt zijn van Polypropyleen (PP) zijn het duurzaamst. Dit (melkglas-achtige) materiaal is beter bestand tegen beschadiging en gaat daarom langer mee.

+ Hoe werkt het met inzamelen van de bekers?

Een herbruikbare beker is de duurzaamste keuze, mits de beker minimaal acht keer wordt gebruikt. Een succesvolle inzet van herbruikbare bekers is daarom onlosmakelijk verbonden met een goed borgsysteem. De borg moet hoog genoeg zijn: minimaal één euro tot maximaal de prijs van één consumptie. Dit dekt de kosten van een gemiste beker en geeft de beker extra waarde, zodat bezoekers er meer voor voelen om de beker terug te brengen. Omdat de retourbetaling niet altijd makkelijk te organiseren is én fraudegevoelig kan zijn, kiezen organisaties steeds vaker voor een alternatief: een souvenir of actiecode. Dit alternatief dient voldoende waarde te hebben voor de bezoeker. Een sympathieke én duurzame optie is het plaatsen van inleverboxen waarin bezoekers hun beker kunnen doneren aan het goede doel. Door een bekermunt uit te delen bij de entree is het mogelijk om bezoekers de eerste beker gratis te geven. De bezoeker wisselt deze munt in voor een beker bij de eerste bestelling aan de bar. Een beker verkopen zonder een retourbetaling te faciliteren, zorgt voor een enorm verlies in bekers en is dus geen duurzame keuze! Ter vergelijking: qua impact staat het verlies van één herbruikbare beker gelijk aan het weggooien van tien wegwerpbekers. Gebruik daarom voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never Give Up On Your Cup’ campagne. Download de mediakit hier.

+ Reinigen op locatie en/of industrieel achteraf?

Er zijn mobiele wasstraten beschikbaar. Wanneer je over een stroom- en wateraansluiting plus afvoer beschikt, kan het interessant zijn om op locatie te spoelen, omdat je dan minder bekers nodig hebt. Dat scheelt kosten. Je hebt dan wel een backstageroute achter de barren en extra personeel nodig, voor de aan- en afvoer van bekers naar de centrale spoellocatie.

In verband met hygiënevoorschriften is industriële eindreiniging verplicht. Indien de bekers niet hygiënisch en droog worden opgeslagen, ontstaat er kans op schimmelvorming.

+ Hoe ziet de keten eruit voor herbruikbare bekers (hardcups)?

Bekijk de PDF

Recyclebare bekers

+ Gerecycled of recyclebaar?

Om te beginnen is het van belang om onderscheid te maken tussen gerecyclede materialen en recyclebare materialen. Veel materialen zijn recyclebaar, maar zonder concrete maatregelen, belanden deze vaak toch in de verbrandingsoven. Ze worden dus niet daadwerkelijk gerecycled. Daarnaast zijn er ook bekers en andere producten verkrijgbaar die van reeds gerecyclede materialen zijn gemaakt. Hierdoor zijn er geen of minder fossiele grondstoffen nodig.

+ Wat is een monostroom en wat is het belang ervan?

Hoogwaardige recycling is alleen mogelijk als de afvalinzamelaar het plastic afval zonder vervuiling aanlevert bij het recyclingbedrijf. Bovendien is het van belang dat verschillende types plastic gescheiden zijn ingezameld. Wanneer de verschillende types plastics bij inzameling correct gescheiden zijn, dan spreken we van een monostroom.

+ Wat is hoogwaardige recycling en welke bekers zijn geschikt?

Als een beker weer gerecycled wordt tot een nieuwe beker, in plaats van bijvoorbeeld tot een keukenkastje, is er sprake van de meest hoogwaardige recycling: circulaire recycling. Wil je van een beker weer een nieuwe transparante beker maken, zoals bijvoorbeeld met rPET mogelijk is, bedruk de beker dan niet. Dit staat een monostroom in de weg. Embossing is een prima alternatief.

+ Wat is de beste materiaalkeuze?

PET/rPET is op dit moment het enige materiaal dat circulair gerecycled kan worden. Er kan dus weer een nieuwe beker gemaakt worden zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen. Het gebruik van rPET (gerecycled PET) reduceert de CO2-uitstoot met zo’n 50%. Mits de bekers daadwerkelijk gerecycled worden, is PET de meest duurzame optie voor wegwerpbekers. Nadeel van PET is dat er, in tegenstelling tot PP, geen warme dranken in geschonken worden. Polypropyleen (PP) is in vele toepassingen heel goed recyclebaar, maar niet in bekers of (wegwerp)servies. Recyclen is daarom downcyclen: de waarde vermindert en het is daarom geen circulaire oplossing. PP is wel geschikt voor het uitserveren van warme dranken. PLA is een hernieuwbaar soort plastic op biologische basis. Een belangrijke eigenschap van PLA en andere biogebaseerde disposables is dat ze van hernieuwbare grondstoffen zijn gemaakt. Overigens betekent dat niet dat ze in de natuur vergaan tot compost. Ze horen dus gewoon thuis in de afvalbak en niet op de grond! Momenteel zijn er in Nederland nog geen afvalverwerkers die PLA sorteren en recyclen, maar we volgen de ontwikkelingen op de voet. Zodra PLA-drinkbekers recyclebaar worden tot nieuwe grondstof, ontpoppen ze zich mogelijk tot een duurzaam alternatief voor de evenementenbranche. De gebruikte grondstof dient dan ook duurzaam te zijn geproduceerd en bijvoorbeeld niet te leiden tot ontbossing.

+ Hoe werkt het met inzamelen van de bekers?

Voor een schone monostroom van plastic bekers is een goed functionerend borgsysteem van belang. Geef de beker waarde, zodat bezoekers er meer voor voelen om de beker terug te brengen. Omdat de retourbetaling niet altijd makkelijk te organiseren is én fraudegevoelig kan zijn, kiezen organisaties steeds vaker voor een alternatief: een souvenir of actiecode. Let daarbij op dat dit alternatief voldoende waarde heeft voor de bezoeker. Een sympathieke én duurzame optie is het plaatsen van inleverboxen waar bezoekers hun beker kunnen doneren aan het goede doel. Door een bekermunt uit te geven bij de entree is het mogelijk om bezoekers de eerste beker(s) gratis te geven. De bezoeker wisselt deze munt in voor een beker bij de eerste bestelling aan de bar. Bekers die op de grond of in de verkeerde afvalbak belanden, zijn niet geschikt om te recyclen. Gebruik darom voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never give up on your cup’ campagne. Download de mediakit hier.

+ Hoe werkt het recyclingproces?

Het recyclingproces vraagt om een aanpak in de gehele keten. Het is daarom van belang om alle betrokken partijen bij dit proces te betrekken. Denk daarbij aan: • Recyclingbedrijf/plastic producent: wat zijn de acceptatievoorwaarden? Hoe moeten de gebruikte bekers (monostroom) worden aangeleverd en hoeveel ‘vervuiling’ mag er in deze afvalstroom zitten? • Beker producent: waar wordt de beker gemaakt, van welk materiaal en waar komen de grondstoffen vandaan? • Beker leverancier/drankmerken: van welk materiaal is de beker gemaakt? Zijn alle bekers van hetzelfde materiaal (monostroom)? Zit er bedrukking op of kan het ook zonder (of met embossing)? • Horeca producent: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen. • Bezoeker: de bezoeker is een belangrijke schakel omdat alleen een schone monostroom recyclebaar is. Bekers die op de grond belanden, zijn meestal niet te recyclen. Gebruik daarom voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never give up on your cup’ campagne. Download de mediakit hier. • Schoonmaakbedrijf: Horeca producent: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen. • Afvalinzamelaar: Horeca producent: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen en naar welk recyclingbedrijf deze moeten worden getransporteerd.

+ Hoe ziet de keten eruit voor recyclebare bekers?

Bekijk de pdf

 
 

Hoe zit het dan met food disposables?

 

In de praktijk blijken de voedselresten en servetten te veel vervuiling op te leveren om plastic bordjes en bestek te kunnen recyclen. Momenteel mag er maximaal 0-5% aan andere materialen in een gescheiden stroom zitten. Om die reden is het op dit moment raadzaam om gebruik te maken van composteerbare disposables (voorzien van OK Compost- of Kiemplant-logo) en deze indien mogelijk ook daadwerkelijk te composteren. In de toekomst kan dit door innovatie in de afvalverwerkingsindustrie veranderen. Natuurlijk volgen we deze ontwikkelingen op de voet.


 
 
Green_Deal_toolkit_FB.jpg
 

Hulp nodig bij het maken van een afval/grondstoffenplan?