Cart 0
Events pioneering in responsible plastic use

Hoe pak je dat aan?

Verantwoord plastic gebruik start bij het inkoopproces, hanteer daarbij het 3R principe:

reduce.png

Reduce
Is het plastic product echt nodig, of kan het ook achterwege worden gelaten? Denk hierbij aan rietjes en giveaways.

reuse.png

Reuse
Is het product vervangbaar voor een herbruikbaar alternatief? Denk hierbij aan herbruikbare bekers met een borgsysteem.

Recycle.png

Recycle
Kan het gebruikte plastic hoogwaardig (circulair) gerecycled worden?

BG_Green.png
 

Bekers- en flesjes zijn de meest gebruikte plastic wegwerpproducten op evenementen en staan daarmee op nummer 1 in onze plastic top 10.

We zijn op zoek gegaan naar het antwoord op de vraag; wat is het meest duurzame bekersysteem? We hebben hiervoor meerdere onderzoeksrapporten geraadpleegd, waaronder de studie van OVAM en zijn tot de conclusie gekomen dat herbruikbare bekers (hardcups) de meest duurzame optie is, mits de beker minimaal 8 keer wordt gebruikt. Een goed functionerend borgsysteem is daarom van belang. Als hergebruik niet mogelijk is kies dan voor hoogwaardige recycling van disposable bekers (softcups). Er wordt geschat dat de milieu impact bij een recyclingpercentage van ongeveer 90% gelijk is aan die van het gebruik van hardcups.

 
 

Veelgestelde vragen

 

Herbruikbare bekers

+ Is het gebruik van herbruikbare bekers een duurzame keuze?

Ja, wanneer je een beker minimaal zeven tot acht keer gebruikt is het een duurzaam alternatief voor wegwerpbekers.

+ Herbruikbare bekers, wat zijn de voordelen?

 • Een schoner evenement, dus een betere beleving
 • Duurzame keuze
 • Optimale drinkbeleving
 • Imagoverbetering
 • Mogelijk verdienmodel
 • Marketingwaarde, wanneer de beker mee naar huis wordt genomen
 • Besparing op schoonmaak- en afvalkosten, ander afval komt sneller in de vuilnisbak terecht

+ Wat is de beste materiaalkeuze?

Bekers die gemaakt zijn van Polypropyleen (PP) zijn het meest duurzaam. Dit (melkglas-achtige) materiaal is beter bestendig tegen beschadiging en gaat daarom langer mee.

+ Hoe werkt het met inzamelen van de bekers?

Een herbruikbare beker is de meest duurzame keuze mits de beker min 8 wordt gebruikt. Het succes van de inzet van herbruikbare bekers, is daarom onlosmakelijk verbonden met een goed borgsysteem. De borg moet hoog genoeg zijn: minimaal één euro tot maximaal de prijs van één consumptie. Niet alleen om de kosten van een gemiste beker te dekken, maar juist ook om de beker extra waarde te geven. Op die manier zien bezoekers eerder het belang in van het terugbrengen van de beker.

Omdat de retourbetaling niet altijd makkelijk te organiseren is én fraudegevoelig kan zijn, kiezen organisaties steeds vaker voor een alternatief: een souvenir of actiecode. Let daarbij op dat dit alternatief voldoende waarde heeft voor de bezoeker. Een sympathieke én duurzame optie is het plaatsen van inleverboxen waar bezoekers hun beker kunnen doneren aan het goede doel.

Het is mogelijk om bezoekers de eerste beker gratis te geven, door een bekermunt uit te geven bij de entree. De bezoeker wisselt deze munt in voor een beker bij de eerste bestelling aan de bar.

Een beker verkopen en dus geen retourbetaling faciliteren, zorgt voor een enorm verlies in bekers en is dus geen duurzame keuze! Ter vergelijking: het verlies van één herbruikbare beker, staat gelijk aan het weggooien van tien wegwerpbekers.

Gebruik voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never give up on your cup’ campagne, download de mediakit hier.

+ Reinigen op locatie en/of industrieel achteraf?

Er zijn mobiele wasstraten beschikbaar. Wanneer je over een stroom- wateraansluiting & afvoer beschikt, kan het interessant zijn om op locatie te spoelen omdat je dan minder bekers (en dus kosten) nodig hebt. Ook is een backstageroute achter de barren voor de aan- en afvoer van bekers naar de centrale spoellocatie en extra personeel nodig.

Industriële eindreiniging is altijd noodzakelijk in verband met hygiënevoorschriften. Indien de bekers niet hygiënisch en droog worden opgeslagen, ontstaat er kans op schimmelvorming.

+ Hoe ziet de keten eruit voor herbruikbare bekers (hardcups)?

Bekijk de PDF

Recyclebare bekers

+ Gerecycled of recyclebaar?

Om te beginnen is het van belang om onderscheid te maken tussen gerecyclede materialen en recyclebare materialen. Veel materialen zijn recyclebaar, maar zonder concrete maatregelen, belanden deze vaak in de verbrandingsoven. Ze worden dus niet daadwerkelijk gerecycled. Daarnaast zijn er ook bekers en andere producten verkrijgbaar die van reeds gerecyclede materialen zijn gemaakt. Hierdoor zijn er geen of minder fossiele grondstoffen nodig.

+ Voor recycling is een mono-stroom (één soort plastic) noodzakelijk

Hoogwaardige recycling is alleen mogelijk als de afvalstroom zonder vervuiling wordt aangeleverd bij het recyclingbedrijf (via de afvalinzamelaar). Als een beker weer gerecycled wordt tot een nieuwe beker (in plaats van bijvoorbeeld tot een keukenkastje), is er sprake van de meest hoogwaardige recycling: circulaire recycling. Wil je van een beker weer een nieuwe transparante beker maken, zoals bijvoorbeeld met rPET mogelijk is, bedruk de beker dan niet. Dit staat een mono-stroom in de weg. Embossing is een prima alternatief.

+ Wat is de beste materiaalkeuze?

PET/rPET is op dit moment het enige materiaal dat circulair gerecycled kan worden. Er kan dus weer een nieuwe beker gemaakt worden zonder toevoeging van nieuwe grondstoffen. Het gebruik van rPET (gerecycled PET) reduceert de CO2-uitstoot met zo’n 50%. Dit is daarom de meest duurzame optie voor wegwerpbekers, mits de bekers daadwerkelijk gerecycled worden. Nadeel van PET is dat er geen warme dranken in geschonken worden, in tegenstelling tot PP.

Polypropyleen (PP) is heel goed recyclebaar maar niet in bekers of ‘food approved’ (wegwerp)servies. Recyclen is daarom downcyclen: de waarde vermindert en het is daarom geen circulaire oplossing. PP is wel geschikt voor gebruik van warme dranken.

PLA is een biobased hernieuwbare grondstof. Mits er gebruik wordt gemaakt van duurzaam geproduceerde grondstoffen (denk hierbij bijvoorbeeld aan het voorkomen van ontbossing) kan het een duurzame oplossing zijn wanneer de PLA drinkbekers gesorteerd en gerecycled worden tot nieuwe grondstof. Momenteel zijn er in Nederland nog geen afvalverwerkers die PLA sorteren en recyclen maar de ontwikkelingen worden op de voet gevolgd. Een belangrijke eigenschap van PLA en andere biobased disposables is dat ze van hernieuwbare grondstoffen zijn gemaakt, dat betekent niet dat ze in de natuur vergaan tot compost en horen dus gewoon thuis in de afvalbak!

+ Hoe werkt het met inzamelen van de bekers?

Om een schone monostroom plastic bekers te kunnen creëren is een goed functionerend borgsysteem van belang. Geef de beker waarde, op die manier zien bezoekers eerder het belang in van het terugbrengen van de beker. Omdat de retourbetaling niet altijd makkelijk te organiseren is én fraudegevoelig kan zijn, kiezen organisaties steeds vaker voor een alternatief: een souvenir of actiecode. Let daarbij op dat dit alternatief voldoende waarde heeft voor de bezoeker. Een sympathieke én duurzame optie is het plaatsen van inleverboxen waar bezoekers hun beker kunnen doneren aan het goede doel.

Het is mogelijk om bezoekers de eerste beker(s) gratis te geven, door een bekermunt uit te geven bij de entree. De bezoeker wisselt deze munt in voor een beker bij de eerste bestelling aan de bar.

Gebruik voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never give up on your cup’ campagne, download de mediakit hier.

+ Hoe werkt het recyclingproces?

Het recyclingproces vraagt om een aanpak in de gehele keten. Het is daarom van belang om alle betrokken partijen bij dit proces te betrekken. Denk daarbij aan:

 • Recyclingbedrijf/plastic producent: wat zijn de acceptatievoorwaarden? Hoe moeten de gebruikte bekers (monostroom) worden aangeleverd en hoeveel ‘vervuiling’ mag er in deze afvalstroom zitten?
 • Beker producent: waar wordt de beker gemaakt, van welk materiaal en waar komen de grondstoffen vandaan?
 • Beker leverancier/drankmerken: van welk materiaal is de beker gemaakt? Zijn alle bekers van hetzelfde materiaal (monostroom)? Zit er bedrukking op of kan het ook zonder (of met embossing)?
 • Horeca producent: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen.
 • Bezoeker: de bezoeker is een belangrijke schakel omdat alleen een schone monostroom recyclebaar is, bekers op de grond vormen hierin een probleem. Gebruik voor de communicatie richting bezoekers de logo’s en keyvisuals van de ‘Never give up on your cup’ campagne, download de mediakit hier.
 • Schoonmaakbedrijf: Horeca producent: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen.
 • Afvalinzamelaar: Horeca producent: stem af hoe de bekers moeten worden ingezameld om een schone monostroom te kunnen garanderen en naar welk recycling bedrijf deze moeten worden getransporteerd.

+ Hoe ziet de keten eruit voor recyclebare bekers?

Bekijk de pdf

 
 

Hoe zit het dan met Food disposables?

 

In de praktijk blijken de voedselresten en servetten te veel vervuiling op te leveren om plastic bordjes en bestek te kunnen recyclen. Momenteel is het maximale dat er aan andere materialen in een gescheiden stroom mag zitten 0-5%. Om die reden is het op dit moment raadzaam om gebruik te maken van composteerbare materialen (voorzien van OK Compost- of Kiemplant-logo) en deze indien mogelijk ook daadwerkelijk te composteren. In de toekomst kan dit door innovatie in de afvalverwerkingsindustrie veranderen. We zullen deze ontwikkelen natuurlijk volgen.


 
 
Green_Deal_toolkit_FB.jpg
 

Hulp nodig bij het maken van een afval/grondstoffenplan?