Servies op evenementen: wegwerp, hergebruik of composteerbaar?

Stel je voor: je bent op een bruisend festival, omringd door kunst, cultuur, muziek en mensen. Terwijl je door het foodcourt dwaalt, ontdek je niet alleen gerechten die smaakvol zijn, maar ook een glimp bieden van de toekomst van ons voedselsysteem. Het publiek om je heen is, net als jij, nieuwsgierig en klaar om te proeven wat nog komen gaat – lokaal, plantaardig, klimaatneutraal of regeneratief? Maar het voedselsysteem van de toekomst gaat verder dan alleen de ingrediënten. Je beslist: het wordt hoog tijd om ook het servies eens onder de loep te nemen. En dus, te midden van de betoverende ambiance van dit festival, duiken we samen in de wereld van voedselverpakkingen. 

Naar schatting worden op Nederlandse evenementen jaarlijks meer dan 150 miljoen plastic bekers, bakjes en borden na eenmalig gebruik weggegooid. Maar hier komt verandering in, want hergebruik wordt de norm. Hoe? Door een verbod op Single Use Plastics vanaf 1 juli 2023

Eten serveren zonder wegwerpplastics: wat betekent dit?

Inmiddels kunnen festivalorganisatoren veel informatie vinden over wat afstappen van wegwerpplastic in de praktijk betekent voor de situatie rondom bekers. Maar hoe zit het eigenlijk met voedselverpakkingen? In het kort zijn er twee opties: hergebruik, of plasticvrij. Hierbij gaat de voorkeur uit naar hergebruik: niet alleen omdat écht hoogwaardige recycling nog niet mogelijk is*, maar ook omdat je hiermee ook meteen een ander probleem aanpakt: zwervende frietvorkjes, ijsstampers, en plastic bakjes die na afloop van het event in de omliggende natuur belanden. Hieronder vind je een overzicht van de twee opties.

* De nieuwe wetgeving stelt hoogwaardige recycling als voorwaarde voor het gebruik van plastic. Dat betekent dat het materiaal opnieuw een voedselverpakking moet worden – en dat is nog niet mogelijk, mede doordat etensresten een zuivere monostroom tegenwerken. 

 

Hergebruik

Wat betekent de overstap naar herbruikbaar servies in de praktijk? Die vraag stond centraal tijdens een grote pilot in 2022 in samenwerking met Green Deal Circular Festivals. Het begon met twee tests op DGTL Festival en Castlefest, waarna festival Into The Great Wide Open volledig overstapte op een herbruikbaar servies systeem – met een afvalvrij festivalterrein als gevolg. Lees hier alles over de geleerde lessen.

De markt is volop in ontwikkeling: momenteel kun je bijvoorbeeld al terecht bij Paardekooper, Circulware, en Swap Box. Er zullen snel nieuwe producten en services volgen: zo testte Ozarka via GDCF en Innofest een smart technology om het inleveren van gebruikte verpakkingen makkelijk te maken. We geven graag een zo volledig mogelijk overzicht van leveranciers die je hierbij kunnen helpen. Mist er een bedrijf in dit overzicht? Laat het ons dan weten via info@plasticpromise.nl.

 

Plasticvrij 

  • Momenteel enige alternatief als herbruikbaar niet haalbaar is

  • Duurzame keuze: kies voor lichte verpakkingen, en vermijd aluminium

  • Gebruik biobased materialen als bagasse, karton, hout, bamboe

  • Bioplastics zijn niet toegestaan

  • Composteren (nog) niet mogelijk op grote schaal

Voor het geval dat hergebruik (nog) geen haalbare optie is voor een organisatie, is het alternatief plasticvrij. Dat betekent servies en bestek van materialen zoals karton, hout, bamboe, papier, palmblad – maar geen PLA. Ondanks dat PLA gemaakt is van biobased materiaal heeft het dezelfde eigenschappen als plastic: het breekt dus niet zomaar af in de natuur. Daarnaast kunnen ook bioplastics niet hoogwaardig gerecycled worden, en zijn niet meer toegestaan volgens de nieuwe regeling. Welke plasticvrije materialen het duurzaamst zijn is afhankelijk van veel factoren, maar over het algemeen geldt: kies voor zo min mogelijk materiaal. In de basis betekent dit ook: hoe lichter, hoe beter – als het maar geen aluminium is. 

Composteren of niet?

Industrieel composteren van verpakkingen is (nog) niet mogelijk is op grote schaal. Huidige composteerinstallaties werken met een doorlooptijd van 2 tot 4 weken. Niet alle materialen die gebruikt worden voor (voedsel)verpakkingen kunnen in deze korte periode verwerkt worden. Daarnaast levert dit niet altijd juiste compost op die aan de specifieke kwaliteitseisen voldoet en dus als bodemverrijker gebruikt kan worden. Wanneer je een onsite composteermachine huurt is het onder de juiste omstandigheden wel mogelijk om te composteren – maar dit is ook een kostbare oplossing voor tijdelijke evenementen. 


Meer weten over de nieuwe wetgeving in de praktijk?

Luise Hartel