Dankzij de eigen sorteermachine van Mojo worden alle pla-bekers nu gerecycled

IMG_3962.jpg

Het is een feit: Never Give Up On Your Cup is een groot succes. Ook MOJO, dat jaarlijks honderden concerten en festivals organiseert, neemt actief deel aan de campagne. Al sinds 2004 worden op de events van MOJO de zogeheten PLA-bekers gebruikt, inmiddels worden die ook gerecycled. We vroegen Maarten van Lokven, sr. projectmanager bij MOJO, hoe dat proces in z’n werk gaat.

Kun je ons uitleggen jullie het recycleproces van MOJO eruitziet en welke uitdagingen jullie onderweg zijn tegengekomen?

Op veel van onze outdoorconcerten en festivals gebruiken we sinds 2004 drinkbekers van PLA. PLA is een hernieuwbare, plantaardige grondstof, gemaakt van maïs of suikerbiet. Hoewel onze drinkbekers eruitzien als traditionele, op fossiele grondstoffen gebaseerde plastics, zijn ze dus volledig biobased. De CO2-belasting valt daardoor ook een stuk lager uit.

De afgelopen 15 jaar hebben we op verschillende manieren onderzocht wat het beste werkt: de PLA-bekers composteren, vergisten of recyclen. Maar door de geringe hoeveelheid bekers, wilden afvalverwerkers niet investeren in deze bijzondere, maar kleine afvalstroom. Doordat we de sortering van de PLA-bekers vanaf dit zomerseizoen zelf hebben opgepakt en op al onze concerten en festivals hebben doorgevoerd, is het ons nu wel gelukt om te voorkomen dat ze in de afvalverbranding terechtkomen. Dat zit zo: op een door MOJO zelf ontwikkelde, on-site sorteerinstallatie worden de PLA-bekers gescheiden van het overige afval. Vervolgens wordt al het zand, gras en overige viezigheid weggespoeld.

Onze bekersorteerinstallatie werkt goed. We hebben het getest tijdens de concerten van Bon Jovi, Phill Collins en Muse en tijdens Down the Rabbit Hole. De sorteermachine wordt deze zomer ook gebruikt op North Sea Jazz en Lowlands. De PLA-bekers worden tot granulaat vermalen, een extern recyclebedrijf vervaardigt er opnieuw hoogwaardige PLA-producten van.

Welk advies zou je andere evenementorganisatoren willen geven?

Of je nu hardcups of softcups gebruikt, en of ze nu gemaakt zijn van traditionele fossiele plastic grondstoffen, gerecyclede grondstoffen of biobased grondstoffen: kies vooral de beker en de grondstof die het beste bij je organisatie past. Samen laten we het lineaire gebruik van grondstoffen achter ons en bewegen we ons in de richting van een circulair systeem. Onze eigen visie gaat zelfs nog een stapje verder: die van een circulaire biobased economy, zonder plastic van fossiele grondstoffen te hoeven gebruiken.

Op welke manier zetten jullie de Never Give Up On Your Cup-campagne in?

Het logo van Never Give Up On Your Cup zie je overal terug: op de bekers, bars en afvalbakken. Ook communiceren we dat MOJO helemaal geen plastic disposables meer gebruikt. We gebruiken uitsluitend nog producten van hernieuwbare, plantaardige oorsprong. Zo bestaan sinds 2010 al onze bordjes, rietjes, bestek en andere verpakkingsmaterialen uit biobased grondstoffen.

Hoe reageren de bezoekers op jullie aanpak?

Die reageren heel positief. Natuurlijk is het bronscheiden voor veel mensen nog erg wennen. Dat zie je ook op scholen, stations, ga zo maar door. Maar we maken stappen. Omdat je tijdens een festival veel meer tijd hebt voor educatie, boeken we daar zelfs nog meer vooruitgang dan tijdens een concert van een paar uur. Ook is de visie achter de biobased economy voor veel mensen nog onbekende materie, maar we hopen dat we die met onze concerten en festivals goed kunnen overbrengen.

Schermafbeelding 2019-07-29 om 16.07.58.png

 

Laura van de Voort