Mariana Sanchotene vertelt ons over de Plastic Promise van ADE

Een van de initatiefnemers van Plastic Promise is de organisatie van Amsterdam Dance Event. Met de ADE-conferentie die jaarlijks op verschillende plekken in Amsterdam plaatsvindt, hoopt de organisatie van ADE een positieve invloed uit te kunnen oefenen op de houding van onder anderen promotors, andere evenementenorganisatoren en producers ten opzichte van plasticgebruik. De Plastic Promise van ADE: de komende drie jaren uitgroeien tot hét voorbeeld op het gebied van verantwoord plasticgebruik binnen de Nederlandse muziek- en evenementenindustrie en tegelijkertijd zoveel mogelijk praktische kennis hierover delen met anderen. We vroegen Mariana Sanchotene, Directeur van ADE, waarom ze dit project nu juist zo belangrijk vindt. 

Wat heeft je aangezet om mee te doen aan Plastic Promise?
Thuis ben ik al een tijd bezig mijn plastic afval gescheiden te houden van de rest en probeer ik steeds minder plastic te gebruiken. Als iedereen daarmee begint, komen we al een heel eind. Toen ik over het Plastic Promise-project hoorde, dacht ik dan ook: hiermee krijg ik de kans om op brede schaal anderen te motiveren om bewuster met plastic om te gaan.

Wat hoop je te bereiken met Plastic Promise?
Dat plastic afval een probleem is, wordt steeds meer bekend. Maar ik hoop dat we met ADE onze delegates kunnen voorzien van voldoende informatie waar ze in de praktijk echt iets aan hebben. Welke aanpak het meest effectief is en welke keuzes je het beste kunt maken als het gaat om materialen… Dat is volgens mij voor lang niet iedereen even duidelijk. Daarom wil ik onze festivalpromotors en venues motiveren om mee te doen aan dit project. Het doel is om het gebruik van plastic tijdens de ADE-conferentie binnen de komende 3 jaar zeker tot de helft te kunnen terugbrengen.

Wat zou je in de nabije toekomst graag anders zien op evenementen?
Ik vind het erg om te zien hoeveel plastic wegwerpbekers er altijd op de grond liggen, dat mag van mij wel veranderen. De gemeente Amsterdam voert een nieuw evenementenbeleid: vanaf 2020 mogen single-use plastics zoals plastic confetti, rietjes, wegwerpflesjes en ballonnen niet meer gebruikt worden op festivals. Vanaf 2019 moet al het eet- en drinkmateriaal duurzaam zijn, voor bekers is een statiegeldsysteem verplicht. Ik vind dit een belangrijke stap van de gemeente Amsterdam en ik hoop dat andere gemeenten, zowel binnen als buiten Nederland, een vergelijkbaar beleid zullen gaan voeren.

Wil je verder nog iets met ons delen?
Het probleem beperkt zich niet alleen tot wegwerpplastic; op grotere schaal gaat het om verpakkingen waarin onder andere plastic is verwerkt. Als consumenten zouden we eigenlijk minder producten moeten kopen die in verpakkingen zitten waar plastic in is verwerkt. Maar er is vaak nog geen goed alternatief voorhanden. Een strengere wetgeving zou wat mij betreft daarbij kunnen helpen.

Laura van de Voort